Marosh's Blog


Projekt Earthship:

PŘIDAT SE DO SKUPINY EARTHSHIP, CZECH REPUBLIC NA FACEBOOKU

Earthship wikipedia

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Michael Raynolds

 

Architekt Michael Raynolds skoro 40 let experimentuje s radikálně soběstačnými přístupy ve stavitelství. Svými vizemi a imaginací se snaží redefinovat nebo alespoň oživit dosavadní filozofii stavění,která již delší čas neukazuje významný evoluční vývoj.

Chatka v Novém Mexiku

 

Jeho netradiční koncept chce vytvořit funkční celek, který má vyjít vstříc potřebám svrchovaného jedince i planetě Zemi, přičemš se v jeho snahách potýká s politickým nepochopením až nepřátelstvím legislativy.

flóra obývák

 

Mnoho lidi však zatoužilo po osvobozující moci a eleganci „pozemních lodí“ (Earthshipů) a mnoho z nich po celém světě již pluje.

kuchyně

 

Plaví se pomocí přírodních vlivů bez potřeby připojení k infrastruktuře (vysokonapěťového vedení, vody ani kanalizace).

Phoenix

 

Tito lidé demonstrůjí, že mezi námi a našemi nejzákladnějšími potřebami nemusí stát politická čí ekonomická závislost. Budeme za pár desítek let infrastrukturu vůbec potřebovat? Nebrzdí centralizace náš osobní i technologický vývoj?

Europe Earthship

 

Earthship mimo vlastní zdroj vody (nejčastěji dešťové), lokální zpracování „odpadní“ vody, trvale udržitelnou výrobu energie,  solární „vytápění“ a celroční pěstování jídla definuje použití recyklovaných materiálů.

glass wall

 

Koncept se neustále vyvýjí a je potřeba se ponaučit z chyb  (nejlépe těch druhých). Vhodná je konzultace se samotnou Earthship Biotecture popř. s nově zformovanou evropskou Earthship posádkou.

Earthship Biotecture
Earthship v Evropě

Poznámka: Michael Raynolds je zatím znepokojen prvním projektem evropské posádky vedené Kevanem… Tak zatím nevím, co si o nich myslet…

solar gain

 

Pracuji na návrhu prvního earthship v ČR ve formujícím se alternativním městečku
Zóna Remix. Projekt modeluji v supr programu GOOGLE SKETCHUP, který si můžetete zdarma stáhnout v češtině odsud:

Google SketchUp 6.0 Free CZ download

Nebo novější anglickou verzi zde:

Google SketchUp 7.0.10247 Free EN download

biocell

 

 

 

Svůj postup sem budu průběžně ukládat a aktualizovat, takže každý, kdo má zájem si může přímo v programu prohlédnout popřípadě vhodně pozměnit mou práci!. Návrh si stáhnete z šedé tabulky nalevo. Jsou tam 2 soubory – jeden pro sketchup verzi 6 (skp06) a druhý pro novější verzi 7 v které dělám.

bananas

 

Budu velice rád, když mi tu na blogu zanecháte komentář nebo nápad jakéhokoliv druhu (nejlépe v sekci Birokracie / stavební povolení).

biokuchyne

Pro bližší informace o projektu klikněte na odkaz nebo přijeďte k nám do Zóny na výstavu studentů architektů z Brna 27.6. 09 nebo kdykoliv jindy…

denisova earthship


earthship_pond

Pokud se ti video nezobrazí, klikni SEM.

Odkazy na můj projekt:

Úvod

Prezentace

správa vody

sluneční energie

stavební povolení


komentářů 15 so far
Napsat komentář

You´re not the only one:)

Good luck.
Liduška:)

komentář od Michala Nováková

Ahoj ahoj, mám teď trochu času a chtěl bych se přijet podívat a třeba u čaje probrat jak daleko jste se stavbou Zemělodi a třeba nabídnout moji pomoc :).Začínám teprve sbírat informace a ty máš už konkrétní zkušenosti. Navíc bych mohl stavět na třeboňsku, takže i světelný a vodní zdroje by asi byly podobný. Děkuju předem za info 🙂 ffrancois@email.cz.
Mějte se blaze. Držím palce – Dan

komentář od yesheydo

Nazdar, se stavbou nespěcháme, tento rok určitě nezačneme. Taky si ještě potřebuju pár věcí ujasnit. Až pojedeš kolem, tak se ale stav. Hodně štěstí!
maroš

EDIT: stavět se v blízké budoucnoti nebude 😦

komentář od marosh

ahoj, čekal bych, že o earthshipy bude celkem zájem, ale jestli jsi první v ČR tak ti držim palce, ať ti to klapne.. 🙂 jdu stáhnout skečap a mrknout na ten model.. 😉 goodluck Q

komentář od Kwjet

Ahoj, hledám lidi se společným cílem vystavět si vlastní Earthship. Specificky mne zajímá spolupráce při protlačení používání pneumatik plněných hlínou jako stavebního materiálnu přes CZ/EU byrokracii, kvalitní analýza rozměrů a úhlů skleněných panelů v našich podmínkách, eliminace – ev. dobrá práce s vlhkostí, náhrada USA technologie naší (servis, již schválené pro prodej na našich trzích, možnost záměny) a tak celkově. Prosím o kontakt na mail@jakubsafar.cz Čím efektivnější spolupráce, tím rychleji budeme každý z nás bydlet ve vlastí. Díky, Kuba

komentář od jakubsafar

Díky za super cílevědomej příspěvek! No přiznám se, že po přečtení knížek a vytvoření toho modelu ve sketchupu jsem se dál moc o earthshipy už moc nezajímal. Pořád je to můj vysněný dům budoucnosti… budoucnosti moc vzdálené na to, abych to teď nějak intenzivně řešil. Tvuj přispěvek mě ale trochu nabudil a myslim, že je to dobrej nápad. Nevim jestli nás je v tuto chvíli víc lidí, co to myslí se stavbou tady v čr (sk) vážně, ale myslím že i 2 lidi je dobrej začátek pro zajímavou spolupráci. Napadla mě ještě další věc…že když nás bude slušnej počet, můžeme si vzájemě vypomáhat i se stavbou což by ušetřilo další finance. Nepochybuju, že by se našlo i pár dalších dobrovolníků co by byli ochotni pracovat za jídlo a ubytování výměnou za zkušenost s tímto skvělým konceptem. S více lidma (+-15) je bouchání pneumatik otázka pár dnů. Nevím jak přesně si tu spolupráci představuješ, první co mě napadlo byla stránka na facebooku – členové přidávají fotoalba/videa ze světovích stavenišť, diskutujou svoje designy, zakládají diskuze o tom jak projít byrokracií, kde získat materiály, recyklační centra, nářadí, pom, wom, meteorologická data(hloubka mrazové čáry, srážky v regionech, pohyb slunce po obloze a další věci co ovlivní design…) atd atd. Takhle by byli všechny informace k čemu jsme došli zaznamenány i pro nově příchozí… Představ si to, kdyby se tahle skupina dost rozrostla – stavebni firmy jsou bez praáce :))) jo trochu přeháním, ale co si myslíš o tom jinak myslíš?
myslim,že první věc, co je třeba vyřešit je byrokracie – jak získat povolení? Podle zkušeností jiných většinou žádná sranda. Naše zákony jsem zatím nečetl. Možná by nějakej projekt šel protlačit jako skleník (oficialní trvalé bydliště bys musel mít jinde), nebo snad jako experimentální budova?… Třeba v zákoně existujou určitý škatulky, na které se nevztahují tak silný regule, do které by šla budova kompletně mimo infrastrukturu zařadit… nic převratnýho zatím nevím jsou to jenom nápady, asi bude i hodně záležet na místních lidech na úřadech? mám inženýrskou zprávu -měření různých parametrů zdi z bouchaných pneumatik a hodnoty jsou víc než dostatečné, avšak nevím jak je to s odolností proti radonu… kdybys měl sebou i architekta a ukázal jim na úřadě všechny ty cool věci o earthshipech, hádám, že bys měl slušný šance se domluvit že jim na svoje riziko postavíš a předvedeš jednu U místnost stím, že pokud by se jim to nelíbylo, tak to sundáš (neptej se mě jak :)) v onačným případě bys dostavěl talší Účka Nějaka cesta určitě existuje. V čr je dost lidí kteří mají s nekonvenčníma budova skušenosti. Například tady nabízejí různý workshopy a přednášky, navštívení některého z nich by nemuselo být na škodu… „Ukážeme si možnost soběstačného domu, tzv. earthships. Probereme seznam dodavatelů, kde a co koupit.“ … „Cesta k nezávislosti. Stavby na zemědělské půdě, účelové stavby, jak na povolení“ …
http://www.xixao.eu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=11&Itemid=52

komentář od marosh

Ahoj, na URL http://earthship.jakubsafar.cz jsem zalozil Wiki s cilem umoznit vkladat a sdilet informace tykajici-se Earthship v Ceske republice. Jak psal Marosh, nyni se muzeme soustredit na ziskani a ulozeni informaci o .. designu, diskuze o tom jak projít byrokracií, kde získat materiály, recyklační centra, nářadí, pom, wom, meteorologická data(hloubka mrazové čáry, srážky v regionech, pohyb slunce po obloze, etc. Zatim jsem Wiki posadil na moji osobni domenu protoze si nemyslim ze by bylo adekvatni registrovat domenu „earthship.cz“.

komentář od Wiki

Zdravím, jsem studentkou VUT a tyto stavby z pneumatik mě letos naprosto ovládly. Snažím se přijít na různá zlepšení a vychytávky pro naše prostředí a jako bakalářskou práci sem si vybrala kořenové čistírny odpadních vod, což je preferováno i ve zmiňovaných domech. Pomalu přicházím na to, jak na to a do budoucna si jeden chci rozhodně postavit. Momentálně sem zaneprázdněná bakalářkou ale jakmile se mi v rozvrhu udělá skulinka, najdu si čas a projdu fakultu s otázkami, které ste zmínili. Určitě na ně někdo z profesorů bude znát odpověď. Moc ráda pomůžu a samosebou se i strašně ráda nějaké stavby zúčastním. Příští týden bych ráda zjistila jestli je nějaká skulinka v zákoně o fotovoltaice. Tam je totiž požadováno po majiteli solárního panelu aby prodával energii, což ale uplně ruší jejich účel na zemělodích. Také mám dojem že lepší variantou z hlediska životnosti by byl solární panel fóliový….bohužel ale jsem opravdu nyní plně zaneprázdněná bakalářkou takže tyto mé otázky a doměnky zatím nemám potvrzené nebo zodpovězené. Jinak sem moc ráda že jsem tuto www stránku našla. S pozdravem Lenka

komentář od ahoj

zdarec lidi, jsem jedním z dalších, kteří jsou soběstačnýma budovama okouzlení. nejsem architekt ani žádný technik, ale žít v earthshipu chci stejně jako vy. to jen abyste věděli, že nejste 2, ani 3… jdu číst dál

komentář od ady

ahoj, zajímavé věci dáváme na facebook do naší skupiny earthship, czech republic
http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=339873479690&ref=ts

a na naší české earthship wikpedii
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fearthship.jakubsafar.cz%2F%3Acz%3Astart&h=d63f0

komentář od marosh

Ahoj, mrkni se na stranky skupiny „Earthship, Czech Republic“ na Facebooku. Posilame tam nove informace. Kuba

komentář od Wiki, Facebook

Zdravim vsechny, jsem rovnez nadsencem earthshipu. Od prvniho zhlednuti slavneho dokumentu pred par mesici na ct-cku (ktery je rovnez ulozen na earthship.cz) jsem se tim zacal zabyvat a vim, ze si ho chci postavit. Zkousel jsem jiz kontaktovat earthship v Taosu o zameru postavit si svuj vlastni v SR, predbezne na pozdim 2011, ale bohuzel vubec nereagujou. Mam zakoupenych 5 dulezitych knih earthship, avsak momentalne ctu 1. dil. Koncem srpna cestuju na exkurzi do Brightonu, videt a zazit earthship na vlastni kuzi a samozrejme pozjistovat co nejvic, co se da o projekci, vystavbe a uskalich. Po debatach s par znamymi prej dle noveho stavebniho zakona CR, pokud bude barak do 150 m2, neni nutno stavebni povoleni ale pouze jen ohlaseni (osobne jsem si to jeste neproveril). Dalsi moznost by pak byla stavet to jako chatu co by mohlo byt papirove vyrazne jednodussi. Pokud mate nejake dotazy, ktere bych se mohl poptat v Brightonu (v Anglii) klidne me je napiste a zkusim zjistit, co se bude dat. Uz jsem do problematiky earthship investoval nejaky ten cas i penize avsak az po navsteve skutecnyho si myslim, ze se definitivne rozhodnu zda do toho jit. Vidim velice nadejne, ze se pro earthship rozhodnu a pak bych zacal vybavovat papiry a zjistovat info u stavebniho uradu. Vystavbu predpokladam v okoli Nitry v SR (kde mam jiz parcelu) behem podzimu 2011 a pak bude kazda pomocna ruce velice vitana.

komentář od Info earthship

Ahoj, super. V idealnim pripade vzit digital s bleskem a zdokumentovat kompletne cely ES v Brightonu. Kazdy detail se bude pri stavbe hodit.

komentář od Wiki, Facebook

zvlastni ze v taosu nereagujou,
nepochybuju ze jim takhle pisi z celeho sveta, koncept zacina byt
velice popularni. Zkusil bych zavolat, ale hadam ze jsou na nekolik
let dopredu zaneprazdneni jinyma projektama, nastesti koncept inklinuje k do it yourself.
Je nás více s touhou so postavit, sdílíme informace, znalosti,
nápady… s vice zapalenymi lidmi to pujde

tvuj projekt me velice zajima, earthship je uz dlouho me hobby.. rad s cimkoliv pomuzu/odpovim…

prosim obcas dej vedet jak postupujes
ps: nejel ted za tebou nahodou Kevan z Earthsbuilds?
zatim cau

komentář od marosh

Lidé, já jsem také uchvácen, po dokumentu Země krásná neznámá je to v mém životě další velký bůům. Hodně bych se chtěl věnovat také volné energii.

komentář od Milan




Napsat komentář